Kärnhållare för kapning av provkroppar

Läs vidare så får du information om fördelarna med våra kärnhållare och rullbord med skensystem. Kontakta oss för mer information och prisuppgifter.

Den mest populära sågen att använda med våra kärnhållare har vart Jumbo 651, med en Ø500 mm BS Silencio klinga monterad. Vi har under en tid utvecklat en ny såg som vi har börjat leverera. Läs mer om den här: Norddiamant LAB500.

Vårt gejdersystem

Tidigare byggdes alla våra labsågar med dubbla, eller ibland till och med trippla klingor. För att ändra storlek på det kapade provet var man tvungen att skruva loss den yttre klingan, rengöra klingorna och distanser, flytta distanser och montera ihop igen. Varje kärnhållare var dessutom fast monterad på ett eget rullbord, så för att byta till en hållare för andra diametrar var man tvungen att lyfta av det tunga rullbordet och lyfta dit ett annat.

Sedan ett antal år tillbaka har vi tagit fram ett system med en skena fast monterad på ett rullbord. Våra kärnhållare har fyra rullhjul för att enkelt kunna dra fast på skenan. Efter att det första snittet är kapat flyttas hållaren i sidled och det andra snittet kan kapas. Proverna blir alltid jämnt tjocka och i vinkel.

Det är enkelt att byta till en hållare för andra provstorlekar. Dra bara hållaren helt av skenan och dra dit en annan.

För runda borrprover

Kärnhållare för runda prover är maskinbearbetade ur ett plastblock av en gjuten konstruktionsplast som både är slagtålig och vattentålig. Radien i botten passar perfekt till borrkärnorna från våra asfaltsborrar FAW. Standardstorlekar är till Ø100 och Ø150 provkroppar. När provet placerats i hållaren låses de fast med en gummibeklädd aluminiumbygel.

Förutom säkerhet är den största fördelen med våra hållare att risken att provet slås sönder i botten vid kapning försvinner. Inga fler skrotade prover som måste borras om!

För betongkuber

På bilden bredvid visas standardmodellen av vår hållare för sågning av betongkuber 15x15x15cm. Det går även att montera en kubhållare till vårt gejdersystem.

V-formad hållare

V-formad hållare för storlekar Ø50-Ø150. Den V-formade hållare är mer flexibla i storlek på proverna, perfekt om det är udda storlekar på borrprover som ska sågas. Men vi rekommenderar inte den som alternativ till hållare med rundad botten. Provkropparna går lättare går sönder i underkant jämfört med rundad botten när de inte har fullt stöd under när man sågar dem.


Hållbarhet i utsatt miljö

Vi har tillverkat dessa hållare nu i över 20 år och förbättrat dem allt eftersom. Alla material är valda för att klara av vatten och rester från kapningen.

Säkerhet

Efter att kärnan är fast monterad i hållaren sitter den kvar utan att riskera att lossna och slungas iväg av klingan som roterar i 30-40m/s.

Du håller händerna på säkert avstånd från klingan. Det minimerar risken för att fastna med händer eller klädesplagg i den roterande klingan!