Norddiamant LAB500Laboratoriesåg

Laboratoriesåg för Asfalt och Betong

En innovativ lösning för sågning av asfalt- och betongprover. LAB500 är konstruerad med fokus på kvalitet, precision och användarvänlighet.

Eftersom maskinen är från grunden konstruerad för sågning av provkroppar har vi kunnat göra den väldigt kompakt. Med skyddshuv är maskinen bara 152x82cm stor och 172cm hög.

Maskinen finns med enkel eller dubbla klingor.

Tre världsunika innovationer är basen för maskinen. Våra provkroppshållare, gejdersystemet och klingskyddet monterat på rullbordet. Läs mer om alla tre här nedan.

Anpassningsbar

Vi förstår att varje laboratorium har sina egna unika behov, och därför har LAB500 utformats för att vara anpassningsbar. När du beställer LAB500 har du möjlighet att skräddarsy maskinen efter dina specifika krav.

Du kan välja mellan en klinga eller dubbla klingor, olika vattenförsörjningsalternativ, skyddande huv och klingskydd, olika provkroppshållare, automatisk eller traditionell sågningsmetod, olika klingstorlekar och sågmotoralternativ. Skapa din egen unika LAB500 som passar perfekt för dina behov.

Kärnhållare

Radien i botten passar perfekt till borrkärnorna från våra asfaltsborrar FAW. Standardstorlekar är till Ø100 och Ø150 provkroppar. När provet placerats i hållaren låses de fast med en gummibeklädd aluminiumbygel.

Förutom säkerhet är den största fördelen med våra hållare att risken att provet slås sönder i botten vid kapning försvinner. Inga fler skrotade prover som måste borras om!

Vi har tillverkat dessa hållare nu i över 20 år och förbättrat dem allt eftersom. Alla material är valda för att klara av vatten och rester från kapningen.

Gejdersystem

Sedan ett antal år tillbaka har vi tagit fram ett system med en skena fast monterad på ett rullbord. Våra kärnhållare har fyra rullhjul för att enkelt kunna dra fast på skenan. Efter att det första snittet är kapat flyttas hållaren i sidled och det andra snittet kan kapas. Proverna blir alltid jämnt tjocka och i vinkel.

Det är enkelt att byta till en hållare för andra provstorlekar. Dra bara hållaren helt av skenan och dra dit en annan.

Tidigare byggdes alla våra labsågar med dubbla, eller ibland till och med trippla klingor. För att ändra storlek på det kapade provet var man tvungen att skruva loss den yttre klingan, rengöra klingorna och distanser, flytta distanser och montera ihop igen. Varje kärnhållare var dessutom fast monterad på ett eget rullbord, så för att byta till en hållare för andra diametrar var man tvungen att lyfta av det tunga rullbordet och lyfta dit ett annat.

Klingskydd på rullbordet

Denna funktion är utformad för att skydda dina händer och fingrar vid byte av provkropp.

När du arbetar med en såg kan det vara känsligt att komma i kontakt med klingan. För att minimera risken för skador har vi utrustat rullbordet med ett klingskydd som effektivt skyddar dina händer. Med detta skydd kan du arbeta tryggt och säkert med maskinen, veta att dina händer är skyddade mot eventuella faror.

Du behöver inte vänta på att klingan stannat innan du säkert kan byta provkropp.

Automatisk sågning

För en ännu smidigare och effektivare arbetsprocess erbjuder vi LAB500 i en automatisk version. Med ett enkelt knapptryckning kan du starta automatisk sågning. Maskinen anpassar automatiskt hastighet och tryck för att så snabbt som möjligt såga dina provkroppar. Vattnet slås automatiskt på och av vid sågning, vilket gör processen smidig och bekväm. Om du föredrar att inte vara i samma rum som maskinen, kan kontrollpanelen monteras utanför dörren för att undvika buller och damm.

Se videon här nedan när två stycken Ø100 prover sågas på 47 sekunder.

Tillverkning

LAB500 är utvecklad och tillverkad i Robertsfors, Sverige. Vi har tillverkat maskiner, klingor, borrar och tillbehör sedan 1968.