Norddiamant LAB500

Tillverkning

Maskinerna tillverkas i vår verkstad i Robertsfors.

Anpassningsbar

När vi konstruerade LAB500 visste vi att en likadan maskin inte passar alla. Vi valde att konstruera ramen i en otroligt stabil fackverkskonstruktion av 5mm laserskuren svensk plåt. Tack vare det unika sättet alla bitar passar samman kan den svetsas utan svetsfixturer och därför kan varje maskin i teorin vara unik. När maskinen beställsfinns det många valmöjligheter. Till exempel:

En klinga eller dubbla klingor.

Sedimenterande vattentank med vattenpump eller inkommande vatten från kran och slang som leder vattnet till er egen sedimentering.

Skyddande huv med polykarbonatsidor.

Klingskydd monterat på rullbordet för att skydda händerna från klingan vid byte av provkropp.

Hållare för asfaltsprover eller för 15x15x15cm betongkuber.

Kärnhållare

Kärnhållare för runda prover är maskinbearbetade ur ett plastblock av en gjuten konstruktionsplast som både är slagtålig och vattentålig. Radien i botten passar perfekt till borrkärnorna från våra asfaltsborrar FAW. Standardstorlekar är till Ø100 och Ø150 provkroppar. När provet placerats i hållaren låses de fast med en gummibeklädd aluminiumbygel.

Förutom säkerhet är den största fördelen med våra hållare att risken att provet slås sönder i botten vid kapning försvinner. Inga fler skrotade prover som måste borras om!

Vi har tillverkat dessa hållare nu i över 20 år och förbättrat dem allt eftersom. Alla material är valda för att klara av vatten och rester från kapningen.

Vårt gejdersystem

Tidigare byggdes alla våra labsågar med dubbla, eller ibland till och med trippla klingor. För att ändra storlek på det kapade provet var man tvungen att skruva loss den yttre klingan, rengöra klingorna och distanser, flytta distanser och montera ihop igen. Varje kärnhållare var dessutom fast monterad på ett eget rullbord, så för att byta till en hållare för andra diametrar var man tvungen att lyfta av det tunga rullbordet och lyfta dit ett annat.

Sedan ett antal år tillbaka har vi tagit fram ett system med en skena fast monterad på ett rullbord. Våra kärnhållare har fyra rullhjul för att enkelt kunna dra fast på skenan. Efter att det första snittet är kapat flyttas hållaren i sidled och det andra snittet kan kapas. Proverna blir alltid jämnt tjocka och i vinkel.

Det är enkelt att byta till en hållare för andra provstorlekar. Dra bara hållaren helt av skenan och dra dit en annan.